4 Ekim 2024 Cuma

Yüksekdağ'ın avukatları Demirtaş kararını emsal gösterip tahliye talebinde bulundu

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın avukatları, Demirtaş hakkındaki AİHM kararını emsal göstererek, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne Yüksekdağ'ın tahliyesi başvurusunda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın avukatları, Selahattin Demirtaş hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını emsal göstererek tahliye başvurusunda bulundu.

Avukatlar, Yüksekdağ hakkında tutuklama kararı bulunan ana davası kapsamında Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ve 6-8 Ekim Kobanê direnişi gerekçesiyle çıkarılan ikinci tutuklama kararı kapsamında da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na tahliye talebiyle dilekçe verdi.

Yüksekdağ'ın 4 yılı aşkın süredir tutuklu olduğunu hatırlatan avukatları, "Dosyada suç olarak nitelendirilen konuşma ve etkinliklerin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında başta ifade özgürlüğü ve serbest seçim hakkı kapsamında değerlendirilmesinin zorunlu olduğunu, müvekkilin tamamen siyasi atmosfer kaynaklı başlatılan yargılamaları sebebiyle dört yılı aşkın süredir siyasi amaçlı tutuklama yasağına aykırı olarak tutuklu yargılandığı ve bu uzun tutukluluk durumunun Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarınca da hukuka aykırı bulunduğunu tekraren belirtmek isteriz" dedi. 

'TUTUKLAMA SİYASİ AMAÇLI'
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 22 Aralık tarihinde HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği siyasi amaçlı tutuklama yasağı, ifade özgürlüğü konusundaki bağlayıcı kararını hatırlatan Yüksekdağ'ın avukatları, "Bilindiği gibi Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş TBMM'nin üçüncü büyük partisi Halkların Demokratik Partisi'nin eş başkanları görevlerini yürütürken tutuklanmışlardır. Tutuklu bulundukları dosyaların mahiyetleri, Yüksekdağ ve Demirtaş'ın siyasi temsiliyetleri ve yürütülen hukuki ve siyasi süreçler dikkate alındığında; AİHM'in Demirtaş hakkında verdiği kararın, Yüksekdağ ve diğer tutuklu bulunan tüm seçilmişler için emsal niteliğinde olduğu izahtan varestedir. Kaldı ki benzer şekilde AİHM önünde müvekkilin başvurucusu olduğu, dokunulmazlıkların kaldırılması ve akabinde 2016 yılında verilen tutuklama kararına ilişkin iki dosya ve ayrıca Ankara Cumhuriyet başsavcılığı soruşturması nedeniyle verilen tutuklama kararına ilişkin bir dosya bulunmaktadır. Yaşanan tüm hukuki ve siyasi süreçlerin, tutuklama tarihlerinin ve isnat edilen suçların aynı olması nedeniyle bu dosyalar hakkında da aynı kararın çıkmaması için herhangi bir sebep bulunmamaktadır" diye belirtti.

AİHM kararında bulunan, 6-8 Ekim Kobanê direnişi eylemlerinin HDP Genel Merkez twitter hesabından atılan twitle meydana gelen şiddet olayları arasında bağ olmadığı yönündeki tespite dikkat çeken avukatlar, AİHM'in Demirtaş kararındaki tespit ve ihlallerin Yüksekdağ için de geçerli olduğunu vurguladı.

'YÜKSEKDAĞ TAHLİYE EDİLSİN'
Müvekkilleri Figen Yüksekdağ'ın tahliyesini talep eden avukatları, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundukları dilekçede şu ifadelere yer verdi: "Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sisteminin bir tarafı ve uygulayıcısı olarak AİHM'in zorunlu yargı yetkisini kabul ettiğini ve Anayasa 90. Maddesi uyarınca da iç hukukunda üstünlük atfettiğini hatırlatarak, emsal niteliğindeki kesin ve bağlayıcı AİHM Büyük Daire kararı doğrultusunda müvekkilin derhal tahliyesini talep ederiz."