4 Ekim 2024 Cuma

Avukatların katılmadığı Kobanê davasında 'müşteki' dinlendi

Kobanê davasının görüldüğü Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi, siyasetçiler ve avukatları olmadan duruşmalara devam ediyor. Bugünkü duruşmada 'müşteki' sıfatı verilen polis dinlendi. Mahkeme heyeti duruşma periyotlarını da değiştirdi.

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırıları karşısında 6-8 Ekim 2014'te gerçekleştirilen eylemler bahane edilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile dönemin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21'i tutuklu 108 siyasetçi hakkındaki davaya devam edildi.

Sincan Hapishanesi Kampüsünde Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya avukatlar katılmayınca tutsak siyasetçiler de katılmadı.

Mahkeme heyeti tutsak siyasetçilerin avukatları olmadan 'müşteki'leri dinleme kararı alarak bir kez daha hukuksuzluğa imza attı. Duruşmaya, 'müşteki' sıfatı verilen polis Ali Karaca, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanı avukatları katıldı.

AVUKATLAR OLMADAN 'MÜŞTEKİ' DİNLENDİ
Polis Ali Karaca, 6-8 Ekim Kobanê eylemlerinde yaralandığını iddia etti. O tarihlerde Ankara'da görevli olduğunu, ancak daha sonra Van'ın Muradiye ilçesine görevlendirildiğini söyleyen Karaca, o sırada nasıl olduğunu görmediği bir şekilde yaralandığını belirtti. Yaralanmasıyla alakalı mevcut kalıcı bir hasarının olmadığını belirten Karaca, şikayetçi olduğunu, ancak davaya katılma talebi olmadığını söyledi.

Savcı, tutsak siyasetçilerin tutukluluk hallerinin devamına ve duruşma periyotlarının belirlenen tarihlerde devam etmesine karar verilmesi yönünde mütalaa sundu.

DURUŞMAYA BİR AY ARA VERİLDİ
Verilen aranın ardından avukatların gizli ve açık tanıklar hakkındaki dosyaların getirilmesi talebini reddeden mahkeme heyeti, tutsak siyasetçilerin tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşma için 31 Ocak tarihini belirlerken, mahkeme periyotlarını da 2 hafta duruşma 2 hafta ara verilecek şekilde değiştirdi.