4 Ekim 2024 Cuma

Halk otobüsleri İstanbul'da kontak kapatmaya hazırlanıyor

İETT'ye bağlı özel halk otobüsü sahipleri, 15 Ekim'de kontak kapatma kararı aldı. İBB önünde protesto gösterisi düzenleyen otobüs sahipleri, ekonomik sorunlar yaşadıklarını söyleyerek kontak kapatacaklarını açıkladı.

İstanbul genelinde ulaşım hizmeti veren İETT'ye bağlı özel halk otobüsleri, 15 Ekim'de kontak kapatma kararı aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Saraçhane'deki binası önünde bir araya gelen halk otobüsü sahipleri, yakıt fiyatları, işletme maliyetleri ve bakım masraflarının arttığını söyledi. "İhale alıp da bunun parasını talep etmiyoruz. Biz peşin taşıdığımız yolcuların parasını istiyoruz" diyen özel halk otobüsü sahipleri, 9 aydır İBB'den ödeme alamadıklarını söyledi.

İstanbul genelinde İETT'ye bağlı 3 bin 41 özel halk otobüsü bulunduğu açıklanan eylemde, belediyenin 6 milyar lira ödeme alacakları olduğu duyurdu.

"Bütün alacaklarınızı kapatacağız dediler ama ekim ayına girdik. Hala alacaklarımız verilmedi" diyen halk otobüsü sahipleri, ödeme alamadıkları için araçlarının bakımlarını yaptıramadıklarını ve arızaların arttığını söyledi.

İBB'ye çözüm üretmesi için 15 Ekim'e kadar süre tanıyan halk otobüsü sahipleri, 15 Ekim'de kontak kapatma kararı aldıklarını duyurdu.

Açıklamanın ardından polisin kurduğu bariyerleri aşan özel halk otobüsü sahipleri, caddeyi trafiğe kapattı.

15 Ekim'de özel halk otobüslerinin kontak kapatması durumunda, İstanbul genelinde toplu taşıma hizmetlerinde aksamalar yaşanması bekleniyor. İETT bünyesindeki özel halk otobüsleri, İstanbul'un pek çok noktasında önemli bir ulaşım yükünü taşıyor.