4 Ekim 2024 Cuma

Cumartesi Anneleri hakkında beraat kararı

950'nci hafta eyleminde darp edilerek gözaltına alınan Cumartesi Anneleri'nin yargılandığı davada mahkeme beraat kararı verdi.

Cumartesi Anneleri'nin 950'nci hafta eyleminde gözaltına alınan 20 kayıp yakını ve hak savunucusu hakkında "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet" iddiasıyla açılan davanın 4. duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 39'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Hak savunucularından Cüneyt Yılmaz, kendilerine herhangi bir uyarı yapılmadığına işaret ederek, "Biz Galatasaray Meydanına doğru giderken, polis bizi darp ederek gözaltına aldı. Üzerimize atılı suçları kabul etmiyoruz" dedi. Hünkar Tanrıverdi ise, "Hiçbir uyarı yapılmadan gözaltına alındık. Emniyette 'Eylemi yapmak için nereden icazet aldınız' diye soruldu. Barışçıl gösteri hakkı anayasal bir haktır. Herhangi bir yerden izin almak gerekmiyor" dedi.

'ŞİKAYETLERİMİZ İŞLEME KONULMUYOR'
Meriç Eyüboğlu ise savunmasında, "Ben avukatım, ama Cumartesi Anneleri eylemine 1995'ten beri giderim. Anayasa Mahkemesi'nin 700'üncü haftayla ilgili üç ayrı ihlal kararı olmasına rağmen müthiş bir keyfiyetle gözaltına alındık. Galatasaray Meydanına yürürken polis etrafımızı sardı. AYM kararını hatırlattığımızda polisler, 'Bizim de elimizde yasaklama kararı var' dediler. Ancak o kararı tebliğ etmediler. Biz burada yargılanıyoruz, ancak keyfi gözaltı yapan bizi darp eden polisler hakkındaki şikayetlerimiz işleme konulmuyor" ifadelerini kullandı.

Savcılık, "toplanmayı yasaya aykırı bulup", "direnme olmadığı" için suçun unsurları oluşmadığını belirterek yargılananlar hakkında beraat talebiyle mütalaa verdi. Avukatlar ise, eylemin de anayasal bir hak olduğunu vurgulayarak, bu nedenle müvekkillerinin beraat etmesi gerektiğini ifade etti.

Mahkeme, yargılananların üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı belirterek, 20 kişi hakkında ayrı ayrı beraat kararı verdi.