4 Ekim 2024 Cuma

Birçok kentte Roboskî'de katledilenler için eylem

TSK'ya ait savaş uçaklarının saldırısında Roboskî köyünde katledilen 19'u çocuk 34 kişi birçok kentte anıldı. Anmalarda, sorumlulardan hesap sorulana kadar mücadelenin devam edeceğiz vurgulandı. 

Şırnak'ın Uludere ilçesinde bağlı Roboskî köyünde TSK'ya bağlı savaş uçakları tarafından gerçekleşen bombalı saldırıda çoğu çocuk 34 kişi yaşamını yitirdi. Katliamın üzerinden 10 yıl geçerken, yaşamını yitirenleri anmak ve faillerin yargılanması talebiyle birçok kentte basın açıklaması düzenlendi.

VAN
Van'da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Perihan AVM önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP), Tevgera Jinên Azad (TJA), Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Van Şubeler Platformu, Barış Anneleri Meclisi, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamanın yapılacağı alana katliamda yaşamını yitirenlerin hikayeleri ve fotoğraflarının bulunduğu çerçeveler ile birer karanfil bırakıldı. "Roboskî'yi unutma, unutturma" pankartının yer aldığı açıklamada basın metnini DBP Parti Meclisi üyesi Ejder Ekinci okudu.

DİYARBAKIR
Amed Emek ve Demokrasi Platformu ise Kayapınar ilçesinde bulunan Roboskî Parkı'nda basın açıklaması yaptı. "Roboskî'yi unutmadık, Roboskî nayê ji bîrkirin" pankartının açıldığı açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ katıldı.

Kitle adına basın metnini, Türkiye Devrimci Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Bölge Temsilcisi ve Amed Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Hayri Eroğlu okudu. Eroğlu, "Katliam tarihinden bugüne kadar Roboskîliler üzerindeki baskı ve şiddet, kesintisiz bir şekilde sürdü. Adalete erişim talepleri her seferinde zulümle karşılık bulan Roboskîlilerin yaşadığı bu bölgede, 10 yıllık zaman süresince askeri operasyonlar nedeniyle güvenlik güçlerinin bombalama faaliyetleri devam etti. Bu bombalamalar nedeniyle Roboskî sakinlerinin köy dışındaki yaşam alanları ciddi anlamda sınırlandırıldı. Yine Roboskî ve bölgenin birçok yerinde yasaklanan yaylalar ve ilan edilen özel güvenlik bölgeleri ile köylülerin ekonomik yaşamına büyük zararlar verildi. Yakınlarını kaybedenlerin yakınları aleyhine haksız ve hukuksuz davalar açıldı. Roboskî halkının sözcülerinden Veli Encü bugün böyle davalardan biri sebebiyle halen tutuklu bulunmaktadır" denildi. 

ADANA
HDP Adana İl Örgütü ve İHD Adana Şubesi de, "Roboskî'yi unutmadık, unutturmayacağız. Hesap soracağız" şiarıyla bir araya geldi. Katledilenler için karanfillerin bırakıldığı eylemde mücadelenin süreceği vurgulandı. 

Tüm sorumlular tespit edilene kadar mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi. 

URFA
 Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, Haliliye ilçesi Topçu Meydanı'nda Roboskî Katliamı'nın yıl dönümüne ilişkin açıklama yaptı. "Roboskî dram değil katliamdır unutmadık, unutmayacağız" pankartının açıkladığı açıklama, katliamda yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı. 

"Roboskî'yi unutmadık unutmayacağız", "Katiller halka hesap verecek" sloganlarının atıldığı eylemde konuşan KESK Urfa Şubeler Platformu dönem Sözcüsü Eylem Salar, cezasızlığa dikkati çekerek sorumluların yargılanması çağrısında bulundu.

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, katliamı kınayarak, "Türkiye tarihi, katliamlar tarihi. Maraş katliamının yıl dönümü, Maraş'ta da Roboskî'de olduğu gibi katiller yargılanmadı. Çünkü katledilenler Kürtler. Biz buradayız. Adaletin, hakikatin yolunda olacağız. Sizin katletme gücünüz, zulmünüz var ama karşınızda adalet için direnenler olacak. Biz adaleti sağlayacağız. Bize köleliği dayatanlar bilsin ki Kürtler kimseye boyun eğmez. Her şeye rağmen barış istiyoruz. Onurlu bir mücadele sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

MARDİN
HDP Mardin İl Örgütü ile İHD Mardin Şubesi, katliamın yıldönümü dolayısıyla yapılan açıklamaya, HDP Milletvekili Pero Dündar ve İl Eşbaşkanı Salih Kuday konuştu. Açıklamada, Roboski'ye adalet sağlanana kadar hesap sormaya devam edileceği vurgulandı.

İHD Mardin Şubesi de İl binasında açıklama yaparak, katliamın faillerinin açığa çıkarılması çağrısında bulundu.