4 Ekim 2024 Cuma

HDK gözaltılarına tepki: En büyük reformu iktidarı devirerek biz yapalım

HDK üyelerinin gözaltına alınması ve genel merkez binasının kimse yokken, kapılarak kırılarak basılması protesto edildi. Eş Sözcü Uğurlu, "HDK'yi durduramazsınız" dedi. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran ise, ezilen işçi ve emekçilere çağrı yaptı: "Gelin bu tekçi faşist rejime karşı gücümüzü birleştirelim. En büyük reformu iktidarı devirerek biz yapalım."

Halkların Demokratik Kongresi (HDP) gece saatlerinde yapılan operasyonla üyelerinin gözaltına alınmasını ve HDK Genel Merkezi'nin basılmasına ilişkin açıklama yaptı. 

HDK Genel Merkezi önünde yapılan basın açıklamasına HDP Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Dilşat Canbaz, Züleyha Gülüm ve Hüda Kaya, İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci, Halkevleri İstanbul Bölge Temsilcisi Zeynep Çelik ile SODAP, DAD ve Partizan'ın da aralarında olduğu çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. 

"Gözaltılar, baskılar, tutuklamalar mücadelemizi engelleyemez" pankartının açıldığı eylemde, "Faşizme karşı omuz omuza", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Direne direne kazanacağız" ve "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganları atıldı. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, her güne yeni bir gözaltı saldırısı ile uyandıklarını belirterek, gece yarısı kendilerine haber dahi vermeden Genel Merkez binalarının basıldığını, içeride bulunan bilgisayar ve kitaplara el konulduğunu söyledi. Kendilerine nasıl ulaşılacağının çok iyi bilinmesine rağmen aramadıklarını kaydeden Uğurlu, "Bu hukuksuzluğu, hukuk haline getirdiler" dedi.

''REFORMLARI BİZE' OPERASYON OLARAK DÖNÜYOR'
Erdoğan ve iktidar temsilcilerinin yine "yargı reformu" yapacaklarından söz ettiklerini anımsatan Uğurlu, "Bu reformlar bize operasyon olarak dönüyor, her defasında" dedi. 

HDK'nin sistemin ötekileştirdiği kadınların, gençlerin, LGTBT+'ların, ulusların ve tüm inançların sesi olmaya çalıştığını vurgulayan Uğurlu, şöyle devam etti: "Bizi düşmanlaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Biz alanda olmaya, çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz. Bizi toplumsal mücadelemizden alıkoyamayacaklar. Barış, eşitlik, kardeşlik bu topraklara gelene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. "

İŞÇİ VE EMEKÇİLERE ÇAĞRI: SES ÇIKARIN, YARIN SİZİN DE KAPILARINIZ KIRILABİLİR
Uğurlu, işçi ve emekçilere çağrı yaparak konuşmasını sonlandırdı: "Ses çıkarın, eşitlik ve özgürlük mücadelesi verenlerin yanında olun yoksa yarın sizin de kapılarınız kırılabilir."

BAŞARAN:EN BÜYÜK SUÇLU BİZ DE SUÇ ARIYOR
İktidarın, beş yıldır yönetememe, ayakta durma halini HDP ve HDK başta olmak üzere toplumsal muhalefete saldırarak örtbas etmeye çalıştığını belirten HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, "en büyük suçlu, biz de ve bizim kurumlarımız da suç arıyor."

Başta kadınlar olmak üzere toplumun tüm kesimlerine karşı en büyük suçu iktidarın işlediğini vurgulayan Başaran, şunları söyledi. "12 Eylül'ün darbeci faşist generali Evren'in çıkardığı yasaları bile uygulamayan bir iktidar var karşımızda. İktidardan düşmüş ama varmış gibi davranıyor. Bu ülke uzun süredir yasalarla yönetilmiyor. Ferman veriliyor kapılar kırılıyor, ferman veriliyor kadınlar gözaltına alınıyor, ferman veriliyor işçiler gözaltına alınıyor, ferman veriliyor kurumlarımız basılıyor."

'EN BÜYÜK REFORM İKTİDARI DEVİRME REFORMU OLACAK'
Başaran, iktidarın suçlarını örtbas etmek için reformdan söz ettiğini belirterek, "Biz halklarla, kadınlarla, işçi ve emekçilerle, Kürtlerle, Alevilerle, toplumun tüm ezilen, ötekileştirilen kesimleriyle iktidarı devirerek en büyük reformu yapacağız. En büyük reform iktidarı devirme reformu olacak.

İktidarın "reform" söylemleriyle aslında bir kez daha kaybettiğini gösterdiğine dikkat çeken Başaran, "barış, demokrasi ve özgürlük kazanacak. Tekçi rejiminiz karşısındaki alternatif büyüyor. Bundan dolayı saldırıyorsunuz ama kurtulamayacaksınız" dedi.

'FAŞİST REJİMİ DÜŞÜRENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran da tüm ezilen işçi ve emekçilere, toplumsal muhalefete şu çağrıyı yaptı: "Gelin bu tekçi faşist rejime karşı gücümüzü birleştirelim. En büyük reformu biz inşa edelim. Faşist rejimi düşürene kadar mücadele edeceğiz."

Açıklamada HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu'nun 3 ay önce yapılan operasyon kapsamında tutuklandığı hatırlatılarak, HDK'nin mücadelesinin engellenemeyeceği belirtildi, Şenoğlu ve gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi.