4 Ekim 2024 Cuma

HDP, engellilerin çözüm bekleyen sorunlarını sordu

Türkiye'de milyonlarca engellenin sorunlarına çözüm üretilmediğini belirtti. Çözüm ve sosyal politikalar üretilebilmesi için güncel ve sağlıklı verilere ulaşımın önemli olduğunu kaydeden Kenanoğlu, Bakan Selçuk'a bu verileri sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 3 Aralık Engelliler Günü dolayısıyla Meclise verdiği soru önergesinde, engellilerin çözümsüz bırakılan sorunlarına dikkat çekti.

Geçmiş yıllarda "sakatlar" diye anılan daha sonra "özürlüler", son yıllarda da "engelliler" olarak adlandırılan, eğitim, sağlık, istihdam, ulaşım, ekonomi, bakım ve ayrımcılık gibi birçok sorunla tek başına bırakılan milyonlarca engellinin olduğunu belirten Kenanoğlu, sorunlara çözüm üretilebilmesi ve sosyal politikalar geliştirilebilmesi için güncel ve sağlıklı verilere ulaşılmasının önemli olduğunu kaydetti. 

Kenanoğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un şu soruları yanıtlamasını istedi:

- 2020 yılsonu itibariyle, Türkiye’deki engellilerin yaş, cinsiyet, medeni durum ve engel gruplarına göre il bazında dağılımı nasıldır?

- 2020 yılsonu itibariyle, çalışma yaşındaki engellilerin kaçı kamu kurumlarında, kaçı özel sektörde istihdam edilmektedir?

- 2020 yılsonu itibariyle, kamu kurumları ve özel sektörde zorunlu engelli çalıştırma açığı var mıdır?

- 2020 yılsonu itibariyle kamu ve özel sektörde istihdam edilen engellilerin, engel gruplarına göre dağılımı nasıldır?

- 2020 yılsonu itibariyle, evde bakım hizmet ödeneği alan kaç engelli vardır?

- 2020 yılsonu itibariyle, engelli öğrenci sayısı kaçtır ve kaçı özel eğitim okullarında kaçı kaynaştırma eğitimindedir?

- 2020 yılsonu itibariyle, engelli öğretmen sayısı kaçtır, bunların kaçı özel kaçı kamu çalışanıdır?"