4 Ekim 2024 Cuma

Roboskî'de katledilenler Dersim'de anıldı

Aralık ayında yaşanan katliamlarda hayatını kaybedenleri anan Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, devletin baş aktör olduğu katliamlarda uygulanan cezasızlık politikalarının yeni katliamlara davetiye çıkardığı kaydedildi. Eylemde, gerçek bir yargılama istendi. 

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri,19 Aralık, Maraş ve Roboskî katliamında katledilenleri andı. "19 Aralık-Maraş-Roboskî katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız" yazılı pankartın açıldığı eylemin metnini HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil okudu. 

Maraş, 19 Aralıkve Roboskî katliamları hatırlatan Yeşil, katliamların sorumlularının göstermelik davalarda yargılandığını belirtti. Katliamlarla, baskı ve tehditlerle halkları terbiye etme, sistemin çizdiği sınırlarda yaşamaya zorlama ve resmi politikalara itaat etme dayatmasının kahredici sonuçlarından birinin 28 Aralık 2011 tarihinde Roboskî'de yaşandığını dile getiren Yeşil, "On yıl önce, devletin savaş uçakları, çoğu çocuk ve genç 34 insanı bombalayarak katletti. Roboskî katliamının üzerinden on yıl geçti, ancak sorumlular yargı önüne çıkarılmadı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturmada, şüphelilerin isimleri dahi tespit edilmeden görevsizlik kararı verildi. Katliamın asker, sivil, bürokrat ve siyasetçi sorumluları korundu. Dava dosyası döndü dolaştı, katliamın emrini veren karargaha teslim edildi. Genelkurmay Askeri Savcılığı da, kurum içi yazışma yoluyla katliamın gerçekleştiği emir komuta zincirini tek tek tespit etmesine rağmen, faillerin hiç birinin ifadesini dahi almadı ve takipsizlik kararı verdi. Buna itiraz başvurusu ise katliama imza atan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nca reddedildi" dedi. 

İnsanlık dışı uygulamaları yok saymak, unutturmak ya da üstünü kapatmanın mümkün olmadığının altını çizen Yeşil, "Sadece geçmişle değil, bugün yaşananlarla da yüzleşmek, hakikatleri ortaya çıkarmak vazgeçmeyeceğimiz bir amaçtır. 19 Aralık, Maraş ve Roboskî katliamlarının üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal huzur sağlanamayacaktır" ifadelerini kullandı.