4 Ekim 2024 Cuma

'Roboskî'de yüz yıllık devlet aklı işledi'

Roboskî İçin Adalet Girişimi'nin katliamın onuncu yılına ilişkin düzenlediği panelde devletin yüz yıllık katliam zihniyetinin sürdüğü kaydedildi. Panelde Kürt sorunu çözülmediği için bu katliamların gerçekleştiği dile getirildi. 

Roboskî İçin Adalet Girişimi, Mülkiyeliler Birliği Kültür Merkezi'nde Roboskî katliamına ilişkin panel düzenledi. Moderatörlüğünü Tanju Gündüz Alp'ın yaptığı panel öncesi sinevizyon gösterimi gerçekleşti. Panele Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve İnsan Hakları Derneği Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan katıldı.

Söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Kaçınılmaz hata diye bir kavram icat ettiler. Roboskî'de bombalamanın nasıl olduğuna dair bir silsile var ve devletin bütün kademeleri biliyordu. Emir komuta zinciri içerisinde bunu herkes biliyordu, kaçınılmaz hata kavramını icat ettiler" dedi

'YÜZ YILDIR DEVLET YAPTIĞINI YAPMAYA DEVAM ETTİ'
Roboskî'de 19 çocuk 34 sivil insanın savaş uçaklarıyla bombalanmasının bilinçli olduğunu söyleyen Beştaş, "Orada bir çatışma yoktu orada insanların kaçakçılık yaptığını herkes biliyordu ve günlük gidip geliniyordu. 19 çocuk 34 kişi göz göre göre Türk savaş uçakları Kürtleri öldürdü. Korkunç tarafı bunu reddetmiyorlar buna ceza vermediler, ceza verseler Cumhurbaşkanına kadar giderdi, genelkurmay, hava kuvvetleri herkes yargılanırdı. Bir evrakın eksik gitmesinden bu dava reddedilmezdi. Anayasa mahkemesi bu yazıyı yazdıktan sonra usulde olmadan adalet bakanından yazı alıyor. En kötü olasılıkla eksik belgesi olanları ayırır diğerleri devam eder. Maalesef 100 yıldır devlet yaptığının yapmaya devam etti" şeklinde konuştu.

'BU BİTECEK BİR DAVA DEĞİL'
Roboskî davasının unutturulmaması ve dayanışmayı sürdürmek gerektiğini belirten Beştaş, "Bu dava bitecek bir dava değil. Katliam var, belgeler var, deliler var. Roboskî meselesinde dayanışmayı devam ettirmek katliamı unutmamak ve herkesin sahip çıkması gereken bir katliamdır Roboskî davasının cezasız bırakılması Uğur Kaymaz, Kemal Korkutun davasında farklı değildir. Cezasızlık politikası devlet politikasıdır" ifadelerini kullandı.

'VUR GİTSİN DEDİLER'
Katliamların Kürtleri değersiz görme eğiliminden kaynaklandığını ifade eden HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da, "Roboskî'de değersiz görme eğilimi var. Kürt halkını değersiz görme eğilimi var.  Sadece Roboskî'de  değil öncesinde de vardı. Bir takım itirazlar var ama en sonunda Genelkurmay Başkanı evinden onay vermiş. Vurun gitsin, vurup gitmişler. Sonrası apaçık ortada hata diyorlar, mahsus bir kasıt yoktur diyorlar. Böyle diyorsunuz yargı süreçleri tamamen sonuçsuz bırakılıyor. Bir taraftan tazminat veriyorsun, Emine Erdoğan'ı gönderiyorsun hata varsa yapan da var, 10 yıldır hatayı yapan nerede. Değersiz oldukları için orada öldürüldüler. Gerekli önlemler alınabilirdi ama vur gitsin. Yargı süreçleri sonuçsuz kaldı" dedi.

'ÇOK RAHAT ÖNLENEBİLİRDİ'
Roboskî katliamının istense çok rahat engellenebileceğini ifade eden Öztürk Türkdoğan ise, "Çok rahat önlenebilirdi sürekli olarak katliamların yaşandığı bir sürece girdik hiçbirimizin sağlığı açısından doğru değil, hepimiz travmalarla yaşıyoruz her hafta katliamların anmalarını yapıyoruz. Bugün yine İstanbul Bahçelievler de bir katliam gerçekleştirmek istendi. Onu da buradan kınıyorum devlet içerisindeki çetelerin varlığı ve bu kadar açık hareket etmesini kınıyorum" dedi.

'KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEDİĞİ İÇİN BU SÜREÇTEN ÇIKAMIYORUZ'
Türkiye'de bir cezasızlık politikası olduğunu söyleyen Türkdoğan, "Roboskî katliamında cenaze törenine katıldık. Olay yerine girmek istedik sınıra kısa bir mesafe kala skorsylerle taciz edildik, askerlerce oraya girmemiz engellendi. Yaralı kurtulan iki kişiyle görüştük ve bir rapor hazırladık o sorduğumuz sorular güncelliğini koruyor. Sorumluların kim olduğu çok açık bir şekilde ortadadır. Devletin cezasızlık politikası devam ediyor. Davanın reddedilmesi sadece bir belge eksikliğiyle yapılmaz ama yapıldı. Türkiye'de çok ciddi bir cezasızlık politikası var. Hukuksal süreç tekrar süreç tekrardan başladı sabırlı olmamız gereken bir süreç en sonun da nihayete varacak çünkü Kürt sorunuyla ilişkili ilerleyen bir süreç. Kürt sorunu çözülmediği için bu süreçten çıkamıyoruz" ifadelerinde bulundu.

Savaşların son bulması için Kürt sorunun çözülmesi gerektiğini ve barış arayışlarının son bulmayacağını vurgulayan Türkdoğan, "Roboskî için adalet gelecek. Şuan da siyasi iktidar sadece Roboskî değil sokağa çıkma yasağı ve son 40 yıldan yaşanan katliamlara ilişkin adım atmıyor. Eğer yeni bir iktidar kurulacaksa biz insan hakları savunucuları olarak adalet ve hukuk talebimiz her zaman vardır. Savaşın bitirilmesi için Kürt sorunun çözülmesi gerekiyor. Barış arayışımız devam edecektir, yeni bir sürecin oluşması için mücadele etmeye devam edeceğiz adaletin hakikatin yolu buradan geçiyor" diye konuştu.